SHARE
ΚΡΑΤΗΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΗ
synedio-flag

Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο για την Αρχαία Ελεύθερνα

Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο: Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο Έξω Κόσμος





Στο πλαίσιο του διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου  που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο με θέμα: «Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο έξω κόσμος», έγινε μια σημαντική ανακοίνωση από το νεοσύστατο Κοινωφελές Ίδρυμα «Νίκος Δασκαλαντωνάκης». Ο πρόεδρος του Ομίλου Grecotel υλοποιεί τη δέσμευση του, όπως την είχε προαναγγείλει σε άλλη εκδήλωση πριν από ένα χρόνο περίπου: Συστήθηκε το κοινωφελές ίδρυμα που φέρει το όνομα του, προκειμένου μέσα από αυτό να συνεχίσει την προσφορά του στον τουρισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Ειδικότερα το κοινωφελές Ίδρυμα «Νίκος Δασκαλαντωνάκης» θα έχει τρεις πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας θα αφορά υποτροφίες, ο δεύτερος τον άξονα «Ελεύθερνα και Πολιτισμός» και ο τρίτος « πρωτογενή ανάπτυξη και τουρισμός».

Σχετικά με τη χορήγηση υποτροφιών αυτές θα αφορούν κυρίως σπουδές στον τουρισμό αλλά όχι μόνο. Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 θα είναι δέκα. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει η σχετική προκήρυξη και θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες.
Δεν είναι τυχαίο που η σύσταση του κοινωφελούς ιδρύματος και η έναρξη υλοποίησης των δράσεων του ανακοινώθηκαν στο συνέδριο για την Ελεύθερνα. Ο κ. Δασκαλαντωνάκης έχει προσφέρει αρκετά και έχει στηρίξει οικονομικά τόσο τις ανασκαφικές έρευνες στην Ελεύθερνα, όσο και στη δημιουργία του μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας.
Παρόντος του κ. Δασκαλαντωνάκη, τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο διευθυντής του κοινωφελούς ιδρύματος κ. Δημήτρης Στεμπίλης, ο οποίος ανέφερε:

«Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καθηγητή κύριο Νίκο Σταμπολίδη και την οργανωτική επιτροπή του διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου «Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο Έξω Κόσμος» γι' αυτή την ιδιαίτερη τιμή, να ανακοινωθεί για πρώτη φορά η ίδρυση του κοινωφελούς Ιδρύματος Νίκος Δασκαλαντωνάκης από το βήμα ενός τόσο σημαντικού επιστημονικού και πολιτιστικού γεγονότος.

Ο ιδρυτής του και πρόεδρος, κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης, για όσους έχουν την τύχη να τον γνωρίζουν, με την πορεία του και το έργο του επιβεβαιώνει αυτό που περιγράφει ο Παντελής Πρεβελάκης στο Χρονικό μιας Πολιτείας: «Οι Πολίτες του Ρέθεμνος είναι άνθρωποι αγαθοί, σεμνοί και συνάμα περήφανοι, διαβασμένοι και καλότροποι». Με αυτές τις ιδιότητες και με σεβασμό στην παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, τις τοπικές ιδιαιτερότητες και με αφετηρία τον γενέθλιο τόπο, το Ρέθυμνο, υλοποίησε το όραμα του με την ίδρυση αυτού του φορέα πολιτισμού και ανάπτυξης με μοναδικό σκοπό την προσφορά στον τόπο του και τους ανθρώπους του.

Αυτό το «αντίδωρο», όπως ο ίδιος συνηθίζει να το αποκαλεί, δεν ξεκινάει σήμερα. Το ίδρυμα που σας ανακοινώνουμε απόψε αποτελεί το οικοδόμημα που χτίστηκε πάνω στα θεμέλια της κοινωνικής ευαισθησίας που επιδεικνύει ο ιδρυτής του και ο όμιλος Grecotel, εδώ και δεκαετίες. Η συνεισφορά, μάλιστα, προς τους συνανθρώπους και συμπολίτες μας που δοκιμάζονται στους χαλεπούς καιρούς τη κρίσης έχει έμπρακτα μετουσιωθεί και θα συνεχίσει από φιλανθρωπία σε ιερό καθήκον.

Η επιτυχημένη πορεία του 50 και πλέον χρόνια στον επιχειρηματικό τομέα, τού δίδαξε, και το μεταλαμπαδεύει και ο ίδιος, ότι η στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και η προώθηση των καινοτόμων ιδεών είναι το μέλλον. Και πρωταγωνιστές σε αυτό το μέλλον είναι η νέα γενιά με σεβασμό και γνώση της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης.

Με βάση αυτές τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, το νεοσυσταθέν ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης σχεδιάζει τη δράση του πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:
  • Την εκπαίδευση με σημαντικότερη δράση τη χορήγηση υποτροφιών. Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 θα προκηρυχθούν τις επόμενες ημέρες δέκα υποτροφίες με έμφαση κυρίως στις σπουδές στον τουρισμό.
  • Τον πολιτισμό με τη συνέχιση της στήριξης για την ανάδειξη της Ελεύθερνας σε διεθνή πολιτιστικό προορισμό, καθώς και άλλες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δύο από τις υποτροφίες θα αφορούν στον πολιτισμό και την αρχαιολογία.
  • Την πρωτογενή ανάπτυξη, με τη στήριξη των παραγωγών και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του άξονα θα δοθεί μια υποτροφία για σπουδές στη διασύνδεση πρωτογενούς ανάπτυξης και τουρισμού, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στον διάλογο για ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέλος, το ίδρυμα αποσκοπεί μέσα από τις δράσεις του να σταθεί αρωγός στις υγιείς δυνάμεις του τόπου και να καταστήσει την κοινωφέλεια συνώνυμο με την πρόοδο και την προκοπή».
 

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.