SHARE
ΚΡΑΤΗΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΗ
nd-honored-by-russian-embassy

Η Ρωσική Πρεσβεία τίμησε τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη


Δεξίωση προς τιμή του Προέδρου και Ιδρυτή της Grecotel κου Νίκου Δασκαλαντωνάκη παρέθεσε ο Ρώσος Πρέσβης κος Αντρέι Μάσλοβ στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της παρασημοφόρησης του κου Νίκου Δασκαλαντωνάκη με το παράσημο του Τάγματος της Φιλίας, από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κο Βλαντιμίρ Πούτιν, που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο στις 4 Νοεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι ο κος Ν. Δασκαλαντωνάκης τιμήθηκε με το «Βραβείο της Φιλίας», σε αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου του ως Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αξίωμα που κατέχει αδιάλειπτα για παραπάνω από δύο δεκαετίες.

Στον χαιρετισμό του ο Ρώσος Πρέσβης κος Αντ. Μάσλοβ, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ Νίκο, αυτή η υψηλή διάκριση αποτελεί αναμφίβολα την ύψιστη αναγνώριση του σημαντικού σας έργου στην ενδυνάμωση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας, της καρποφόρας δράσης με στόχο την προσέγγιση και τον αμοιβαίο εμπλουτισμό των πολιτισμών μας».

Και πρόσθεσε:

«Δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους παράγοντες που ασχολούνται με τα ρωσοελληνικά δρώμενα. Εκτιμούμε την υποστήριξη που πάντα παρέχει ανιδιοτελώς στις διμερείς εκδηλώσεις, στη διάδοση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα, τη σημαντική συνεισφορά του στη διαιώνιση της πλούσιας ιστορικής ρωσικής παρουσίας στην Κρήτη».

Τη δεξίωση τίμησαν με την πολυπληθή παρουσία τους σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, του πολιτισμού, δημοσιογράφοι, αγαπημένοι συμπατριώτες του κου Νίκου Δασκαλαντωνάκη από το Ρέθυμνο και προσωπικοί του φίλοι. Ο ίδιος φανερά χαρούμενος και συγκινημένος χαιρέτησε έναν προς έναν τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων: O αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο Γ.Γ. Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Κων/νος Λούλης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Κώστας Λαλιώτης, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Δημήτρης Μαντζούνης, ο Μιχάλης Σάλλας, ο πρέσβης της Ισπανίας Ενρίκε ντε Βιγκέρα, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης, η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Φαλή Βογιατζάκη, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Χάρης Βαφειάς, ο Μπίλλυ Δασκαλάκης, ο Ζαχαρίας Πορταλάκης και πολλοί άλλοι, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, επιφανείς προσωπικότητες της επιχειρηματικής κοινότητας, του ξενοδοχειακού, τραπεζικού και νομικού κλάδου, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι του διπλωματικού, οικονομικού, επιχειρηματικού, τουριστικού και πολιτιστικού ρεπορτάζ.

Παρατίθεται ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρέσβη κου Αντρέι Μάσλοβ:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για το ότι παραβρεθήκατε σήμερα στην πρεσβεία για έναν εξαιρετικά ευχάριστο λόγο.

Στις 26 Οκτωβρίου 2019 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα για την παρασημοφόρηση του επίτιμου προξένου της Ρωσίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα Νικόλαου Δασκαλαντωνάκη με το Τάγμα Φιλίας, το οποίο αποτελεί μια από τις υψηλότερες κρατικές διακρίσεις στη χώρα μας. Στις 4 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο της μεγαλοπρεπέστατης δεξίωσης στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας απένειμε το Τάγμα Φιλίας στον επίτιμο μας πρόξενο.

Αγαπητέ Νίκο, αυτή η υψηλή διάκριση αποτελεί αναμφίβολα την ύψιστη αναγνώριση του σημαντικού σας έργου στην ενδυνάμωση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας, της καρποφόρας δράσης με στόχο την προσέγγιση και τον αμοιβαίο εμπλουτισμό των πολιτισμών μας.

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, εγνωσμένου κύρους και φιλοξενίας ξενοδόχος, ανέλαβε τα καθήκοντα του επίτιμου προξένου της Ρωσίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα πριν από 22 χρόνια. Είναι ο παλαιότερος επίτιμος πρόξενος της νεότερης Ρωσίας στην Ελλάδα και το γεγονός ότι εκτελεί αυτά τα καθήκοντα με συνέπεια σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μας τιμά ιδιαιτέρως. Κατά το πέρασμα αυτών των χρόνων η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα εξελίχθηκαν στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους πολυάριθμους

Ρώσους τουρίστες. Πάνω από 40% (σαράντα τοις εκατό) των συμπολιτών μας που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο επιλέγουν την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία και ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη. Όλα αυτά τα χρόνια ο επίτιμος μας πρόξενος με συνδρομή της εξαιρετικής του οικογένειας και των έμπειρων συνεργατών του προασπίζει δεόντως τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Ρώσων πολιτών στην περιοχή. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος προτίμησης της όμορφης φιλόξενης Κρήτης και των Δωδεκανήσων από τους Ρώσους.

Δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους παράγοντες που ασχολούνται με τα ρωσοελληνικά δρώμενα. Εκτιμούμε την υποστήριξη που πάντα παρέχει ανιδιοτελώς στις διμερείς εκδηλώσεις, στη διάδοση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα, τη σημαντική συνεισφορά του στη διαιώνιση της πλούσιας ιστορικής ρωσικής παρουσίας στην Κρήτη, που αποτελεί και την κοινή μας ιστορική κληρονομιά με σημείο αναφοράς το προξενείο της ρωσικής αυτοκρατορίας στα Χανιά, τις ρωσικές δυνάμεις στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής το 1897-1909 και του κοινού μας αγώνα εναντίον του φασισμού και ναζισμού κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Σίγουρα θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα αξιομνημόνευτα γεγονότα για τον επίτιμο μας πρόξενο, που είναι πραγματικός φίλος της Ρωσίας, αλλά δεν θα ήθελα να κάνω κατάχρηση του χρόνου όλων όσοι ήρθαν σήμερα για να τιμήσουν τον Νίκο.

Αγαπητέ Νίκο, δεχθείτε για ακόμα μια φορά τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια με αφορμή αυτή την ύψιστη διάκριση και τις θερμότερες ευχές υγείας, μακροημέρευσης, ευημερίας και κάθε επιτυχίας!».

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.