SHARE
ΚΡΑΤΗΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΗ
gkat_02_0709_page_1_image_0002-thumb-large BIG

Παρασημοφόρηση του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη από τον Ισπανό πρέσβη


Η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους αρχαιολόγους προέρχεται από την ίδια τη δουλειά τους. Θυμάμαι με πόση ενάργεια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης μας περιέγραφε στην Ελεύθερνα της Κρήτης ένα γεγονός που είχε γραφτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του: κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, που είναι ομηρικής εποχής, εντόπισε εγχυτρισμούς, δηλαδή μια σειρά από γιγαντιαίους πίθους, στο εσωτερικών των οποίων ήταν θαμμένες γυναίκες της αριστοκρατίας, συγγενείς μεταξύ τους. Στην έρευνα ενός από τους πίθους, που έγινε την ώρα που έδυε ο καλοκαιρινός ήλιος, η τελευταία ακτίνα της δύσης φώτισε το εσωτερικό του τάφου, έπειτα από 2.700 χρόνια μέσα στο σκοτάδι της γης.
 
Ιστορίες σαν και αυτήν ακούν οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Ελεύθερνας, αλλά και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στο οποίο εδώ και δεκαετίες παράγει εκθεσιακό και επιστημονικό έργο ως διευθυντής ο Νίκος Σταμπολίδης. Για τη συνολική προσφορά του στον ευρωπαϊκό και ελληνικό πολιτισμό, ο πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγκέρα, τον έχρισε διοικητή της Τάξης της Λεγεώνας της Τιμής (La Cruz de Oficial de la Orden del Merito Civil) με διάταγμα που φέρει την υπογραφή του βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στην κατοικία του πρέσβη, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και στενού κύκλου προσκεκλημένων.
 

Μάρι και Νίκος Δασκαλαντωνάκης, Μαρία Δοξιάδη, Νίκος Σηφουνάκης.

 
Είναι μια ανώτατη διάκριση που αποδίδεται σε Ισπανούς και ξένους πολίτες, οι οποίοι έχουν προσφέρει κοινωνικό έργο μεγάλης αναγνώρισης στην πατρίδα τους και αλλού. «Ως χώρα που ασπάζεται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες με την Ελλάδα, θέλουμε να αναδεικνύουμε το παράδειγμα τέτοιων ανθρώπων», υπογράμμισε ο διπλωμάτης. Με λόγια θερμά και αποκαλώντας τον Νίκο Σταμπολίδη «αγαπητό φίλο», ο πρέσβης αναφέρθηκε στην πορεία του, από την πανεπιστημιακή διδασκαλία στην ανασκαφική δραστηριότητα και τη μουσειακή συνεισφορά του. Στην ομιλία του, ο πρέσβης κ. Βιγκέρα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο καθηγητής δεν κράτησε τις γνώσεις του μόνο για τους συναδέλφους του επιστήμονες, αλλά πρωτοστάτησε στη διάχυσή τους στην κοινωνία. Ο βραβευθείς ευχαρίστησε με τη σειρά του τον διπλωμάτη για την τιμή που του έκανε η βασιλική οικογένεια και η κυβέρνηση της Ισπανίας: «Η αναγνώριση αυτή αντανακλά στην πατρίδα μου, τους συνεργάτες μου, την οικογένειά μου και όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν στην πορεία μου», είπε συγκινημένος και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει το έργο του με την ίδια προσήλωση.

(*Αναδημοσίευση απο Καθημερινή, Μαργαρίτα Πουρνάρα)

Εκτενής κάλυψη εδώ: 
Παρασημοφόρηση των καθηγητών Θέμελη-Σταμπολίδη από τον Παυλόπουλο
 

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.