SHARE
ΚΡΑΤΗΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΗ
omilo-blog-sea-turtle BIG

Στο Grecotel CRETA PALACE απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta

Ο Όμιλος Ν.Δασκαλαντωνάκη-Grecotel σε συνεργασία με τον Αρχέλων προάγουν την περιβαλλοντική συνείδηση 


1η Ιουλίου 2019 

 
Την 1η Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace μια μοναδική περιβαλλοντική εκδήλωση σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, η απελευθέρωση και επανένταξη του Wallace στο φυσικό του περιβάλλον.
 
Ο «Γουάλας» βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση με τραύματα στο καβούκι και στο κεφάλι στις 30 Ιουνίου 2018 στα Φαλάσαρνα Χανίων. Πρόκειται για θαλάσσια χελώνα μήκους 77 εκατοστών, πλάτους 69 εκατοστών και βάρους 54 κιλών. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 30 με 40 έτη. Με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος, πολιτών καθώς και της ΑΝΕΚ Lines/Blue Star Ferries η χελώνα μεταφέρθηκε στον Πειραιά, όπου και την παρέλαβαν οι ερευνητές του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΟΝΤΑ στη Γλυφάδα.



 
Το Creta Palace υιοθέτησε την χελώνα, αναλαμβάνοντας τα έξοδα για την περίθαλψη και αποκατάσταση της. Ένα χρόνο μετά ο κύκλος σωτηρίας ολοκληρώθηκε και ο «Γουάλας» επέστρεψε στις θάλασσες της Κρήτης για να συνεχίσει το μακρύ του ταξίδι. Στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε και τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κος Γιώργος Μαρινάκης, παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του Ξενοδοχείου κος Γιώργος Χατζηεμμανουήλ, ο κος Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Grecotel Operations Μanager, τμηματάρχες, προσωπικό και πελάτες του ξενοδοχείου, μέλη των τοπικών αρχών, ο Υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ Κρήτης, περιβαλλοντολόγος κος Οδυσσέας Παξινός καθώς και πλήθος εθελοντών του Συλλόγου. Τις ομιλίες αναφορικά με τη σπουδαιότητα του υπό εξαφάνιση είδους caretta–caretta ακολούθησε η τελετή απελευθέρωσης της χελώνας και η πορεία της στη θάλασσα.


 
Η Κρήτη φιλοξενεί ένα μεγάλο πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας caretta–caretta και είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας, μάλιστα κατέχει την πρώτη θέση σε φωλιές στη Μεσόγειο.
 
Το Creta Palace συμμετέχει στην προστασία του είδους σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΟΝΤΑ Κρήτης και εφαρμόζει τα παρακάτω μέτρα κατά την περίοδο της ωοτοκίας της χελώνας (από αρχές Ιουνίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου):
 
– ανάρτηση όλων των ξαπλωστρών πάνω στις ομπρέλες κάθε βράδυ και  επανατοποθέτησή τους το πρωϊ
– συσκότιση κάθε βράδυ από τη μεριά της παραλίας, για να μην αποπροσανατολίζονται τα νεογέννητα χελωνάκια
– αποφυγή καθαρισμού με νερό των ομπρελών, για να μην σαπίζουν τα αυγά στις φωλιές
– καθημερινός καθαρισμός της παραλίας χωρίς τη χρήση μηχανημάτων
– τοποθέτηση επαρκών κάδων απορριμμάτων
– τοποθέτηση σταχτοδοχείου σε κάθε ομπρέλα, για αποφυγή τραυματισμού χελώνας με τσιγάρο
– υιοθέτηση κάθε προστατευόμενης φωλιάς που θα βρεθεί στην παραλία του  ξενοδοχείου
– αποφυγή κάθε βραδινής δραστηριότητας στην παραλία
– διάθεση χώρου στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πελατών
 
Το NDF και ο Όμιλος Ν.Δασκαλαντωνάκη-Grecotel έχουν συνδέσει την παρουσία τους με την περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά. Προάγοντας το σεβασμό, την προστασία και την αειφορία του φυσικού περιβάλλοντος έχει μακρόχρονη συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ συμπράττοντας στη διασφάλιση της προστατευμένης ωοτοκίας και εκκόλαψης των μικρών χελωνών στις παραλίες και τους παράκτιους βιότοπους.

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.