SHARE
ΚΡΑΤΗΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΗ
Νίκος Δασκαλαντωνάκης

ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

O Νίκος Δασκαλαντωνάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1936, σε μια πόλη που συνδύαζε την αστική και πνευματική παράδοση με τον κόσμο και την οικονομία της υπαίθρου καθώς στηριζόταν κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς και στο ελαιόλαδο. Από αυτόν τον τομέα ξεκίνησε τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα μαζί με τον αδερφό του Τάκη σε μια εποχή που οι άνθρωποι άφηναν τον τόπο τους για την αναζήτηση καλύτερης τύχης μακριά από την Κρήτη.

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης με τον αδελφό του αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα τις δυνατότητες και την προοπτική του τόπου τους. Ονειρεύτηκαν, δημιούργησαν και υλοποίησαν το όραμά τους: Η Κρήτη και το Ρέθυμνο να γίνουν παγκόσμιος προορισμός. Κατάφεραν να συνδυάσουν την αγάπη για το Ρέθεμνος και την επιστροφή στις ρίζες με την εξωστρέφεια. Την παράδοση με την εξέλιξη. Τη διαχρονικότητα του τοπίου με την ανθρώπινη παρέμβαση. Και όλα αυτά μόνον ένας επιχειρηματικός κλάδος μπορούσε να τα προσφέρει στο σύνολό τους: Τα ξενοδοχεία.

Τα ανοιχτά μυαλά όμως θέλουν κι ανοιχτά φτερά. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να ρισκάρουν. Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης και ο αδελφός του δεν φοβήθηκαν. Τους κατηύθυνε η πίστη στην ενύλωση του ονείρου τους. Και έτσι έγινε.

Ρίσκαραν με στρατηγική, μεθοδικότητα και χωρίς παρέκκλιση από τον τελικό σκοπό. Ο τουρισμός να γίνει ταυτόσημος με τη σπιτική κρητική φιλοξενία, κάτι που ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης το είχε ως μάθημα και ως βίωμα από το ίδιο του το σπίτι. Οι ανθρώπινες σχέσεις και η ανθρωπιά αποτέλεσαν τα βασικά εργαλεία γι’ αυτόν τον οραματιστή του τουρισμού. Ψηφίδα ψηφίδα στήθηκε η βάση για να δημιουργηθεί ο τουριστικός κολοσσός που λέγεται Grecotel.

Αφετηρία της μεγάλης και επιτυχημένης πορείας του Νίκου Δασκαλαντωνάκη αποτέλεσε το 1975, όταν έγινε πραγματικότητα το Rithymna Beach, μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, ενώ παράλληλα τα δύο αδέλφια συμμετέχουν στον όμιλο των Ρεθεμνιωτών επιχειρηματιών που κτίζει το ξενοδοχείο El Greco - σημερινό White Palace της Grecotel.

Χρονιά-σταθμός για τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, το 1981, όταν ιδρύεται η Grecotel σε συνεργασία με τον τουριστικό κολοσσό TUI. Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες των 4 και 5 αστέρων συνδυάζονται με την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η πολυτελής ξενοδοχεία προσφέρεται με χαρακτήρα λιτό και το απέριττο. Μια ιδέα που φαίνεται απλή αλλά ταυτόχρονα και πρωτοπόρα για τα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα.

Η αναγνώριση ήρθε σαν ώριμο φρούτο. Το 1991 βραβεύεται ως ο «Ξενοδόχος της Χρονιάς», για την «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα παροχών και την περιβαλλοντική συνείδηση». Αυτή η τιμητική διάκριση δικαίωσε την προσωπική του θεώρηση για τον τουρισμό που δεν εγκλωβίστηκε στις συνήθεις επιχειρηματικές πρακτικές. Η επιχειρηματική ευρηματικότητα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη έγκειται στη σύλληψη της ιδέας ότι οι τελικές υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων, που δεν είναι μονοδιάστατες.

To 1998 o Νίκος Δασκαλαντωνάκης γίνεται επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα –τίτλο που διατηρεί έως σήμερα- ως επιστέγασμα της προσφοράς στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς για δώδεκα χρόνια έχοντας συμμετάσχει ενεργά στην ίδρυσή της. Υπήρξε μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, της Ολυμπιακής Αεροπορίας κ.ά. Του απονεμήθηκε το παγκόσμιο βραβείο ‘The Hotelier’ από τον διεθνή οργανισμό Thomson για τη συμβολή του στην ανάδειξη του ποιοτικού τουρισμού της Ελλάδας. Το 2015 τιμήθηκε από την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά ως ο κορυφαίος δημιουργός στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού.

Η μεγαλύτερη όμως τιμή είναι η αναγνώριση της προσφοράς του από τους συμπολίτες του. Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης τιμήθηκε για την ανέγερση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ενώ έχει τιμηθεί από τον ιστορικό σύλλογο «Αρκάδι» και τους απόδημους Ρεθυμνιώτες της Αθήνας. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του για την ανασκαφή και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας και του νέου Μουσείου της αλλά και για τις δράσεις πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

Η ανθρωπιστική προσφορά του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και του Ομίλου Grecotel δεν σταματάει στα σύνορα του Ρεθύμνου. Από την ανοικοδόμηση της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έως το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, τα συσσίτια εκκλησιαστικών ενοριών και άλλες πολλές δράσεις που με διακριτικότητα και πίσω από το φως των προβολέων πραγματοποιούνται.

Η μεγάλη αγάπη του για τη μητέρα γη και τους καρπούς της τον ενέπνευσε να προχωρήσει στη δημιουργία μιας πρότυπης παραδοσιακής φάρμας με βιολογικές καλλιέργειες στην Κρήτη. Σήμερα τα υψηλής ποιότητας αυθεντικά προϊόντα AgrecoFarms ξεκινούν από το Ρέθυμνο και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Το όλο εγχείρημα αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση και ταυτόχρονα έναν από τους καλύτερους πρέσβεις της μεσογειακής διατροφής.

Ο Όμιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη-Grecotel συνέχισε να επενδύει, ακόμη και μέσα στην κρίση, τόσο στην Κρήτη όσο και σε όλη την Ελλάδα και σήμερα με 32 ξενοδοχειακές μονάδες, 6.300 εργαζόμενους, 2.000.000 διανυκτερεύσεις από 350.000 επισκέπτες, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ICAP είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς. Και το Ρέθυμνο, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Tripadvisor, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ιστότοπου στον κόσμο, αποτελεί τον 5ο πιο δημοφιλή προορισμό διακοπών στην Ελλάδα.

Το όραμα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη έγινε πραγματικότητα, όμως ο ίδιος δεν σταματάει εδώ. Μέσα από τον νεοσυσταθέντα φορέα « Νίκος Δασκαλαντωνάκης -NDF», άλλη μια σημαντική κληρονομιά στους συνεχιστές του έργου του, χορηγεί, εκτός των άλλων, υποτροφίες σε νέους ανθρώπους ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα στις σπουδές τους και να προσφέρουν στον τόπο τους. Ο νέος φορέας στηρίζει έργα και δράσεις πολιτισμού, με αφετηρία την Ελεύθερνα, και σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό αξιοποιώντας την εμπειρία τόσων δεκαετιών.

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.