SHARE
ΚΡΑΤΗΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΗ
Ελεύθερνα | Φορέας Ν. Δασκαλαντωνάκης

ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

Γενεσιουργός αιτία ενός ιδιωτικού φορέα πολιτισμού είναι η διάθεση για προσφορά μέσα από την επένδυση σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και σε έναν τόπο σαν την Κρήτη, όπου οι δυνάμεις του πνεύματος έδειξαν από την αρχαιότητα τις ατραπούς και την προοπτική του ανθρώπινου πολιτισμού, η αρωγή στην απρόσκοπτη λειτουργία των αρχαιολογικών ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων τους αποτελεί ύψιστο πολιτιστικό και εθνικό καθήκον.

Το Ρέθυμνο έχει τη μεγάλη τύχη να μπορεί να συνδέει το σύγχρονο με το αρχαίο. Την επιστημονική εξέλιξη με τα ανθρώπινα «θαύματα» του παρελθόντος. Το σύγχρονο Πανεπιστήμιο Κρήτης με την Αρχαία Ελεύθερνα.. Με πρωτοβουλία και επίπονο έργο σε βάθος χρόνου του Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ν. Χρ. Σταμπολίδη και με τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη των εκάστοτε πρυτανικών αρχών, δημιουργήθηκε το «Άλσος Ελευθερναίων» και το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας.

Προϋπόθεση όμως για τη δημιουργία τους είναι η ανασκαφική έρευνα. Χωρίς αυτήν τίποτε δεν θα είχε δει το σύγχρονο φως. Η ανασκαφή είναι ταυτόχρονα επιστημονική εργασία και εκπαίδευση. Εμπειρία και μετάδοση γνώσης στους νεότερους, από τους αρχαιολόγους έως τους εργάτες. Εξοικείωση με το χώρο για τους ξένους που έρχονται να δουλέψουν ή να δουν και συνειδητοποίηση της αξίας του για τους ντόπιους.

Ο καθηγητής Σταμπολίδης, αντιλήφθηκε στο σύνολό της την αξία και τη σημασία της Ελεύθερνας για τον κρητικό, ελληνικό, μεσογειακό και παγκόσμιο πολιτισμό, πριν ακόμα αγγίξει ο ίδιος και όσοι ασχολούνται τόσες δεκαετίες με τη συγκεκριμένη ανασκαφή τα μεγάλα ίχνη του συγκεκριμένου πολιτισμού. Γι’ αυτό και επέμεινε. Φοιτητές και ερευνητές από όλον τον κόσμο έχουν σκάψει στην Ελεύθερνα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διάστασης της ανασκαφής. Για τις ανάγκες του όλου εγχειρήματος, αγοράστηκαν εκτάσεις, οικήματα και ό,τι ήταν αναγκαίο, με τη βοήθεια δωρητών και χορηγών.

Ο κ. Σταμπολίδης έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι η Ελεύθερνα είναι ταυτόχρονα επένδυση στην παράδοση και στο μέλλον. Μια επένδυση με χαρακτήρα συνέχειας από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον. Οι αρχαίοι πρόγονοι που αναπαύονται στη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και ο Όμηρος «συνδιαλέγονται» με τους απόγονούς τους, τους σημερινούς κατοίκους του Ρεθύμνου και της Κρήτης, συνθέτοντας τις ψηφίδες του μελλοντικού μωσαϊκού. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι πρόοδος και βασικό θεμέλιο για ανάπτυξη.

Ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη υπήρξε αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Μέσω του φορέα σκοπεύουμε στη πιο συστηματική υποστήριξη του Μουσείου και της Ανασκαφής της Ελεύθερνας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην σφυρηλάτηση ενός ελπιδοφόρου αναπτυξιακού μοντέλου που θα συνδέει τον πολιτισμό με την κοινωνία και την οικονομία.

Στόχος μας είναι, με διακριτικότητα και σεβασμό στο επιστημονικό έργο και τα πρόσωπα και τους θεσμούς που το εκπροσωπούν, να βάλουμε το δικό μας μικρό ή μεγάλο πετραδάκι στην ανάδειξη της Ελεύθερνας σε παγκόσμιο προορισμό, δίαυλο για ανάλογες προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα.

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.