SHARE
ΚΡΑΤΗΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΗ
Πρωτογενής Ανάπτυξη | Φορέας Ν. Δασκαλαντωνάκης

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Λένε αυτοί που τη ζηλεύουν και την αγαπούν ότι η Μεσόγειος “κατέχει την πιο ευνοϊκή θέση στον πλανήτη”. Η μεσογειακή φύση, αυτός ο ζωντανός τρισδιάστατος ζωγραφικός πίνακας, συνδυάζει την ημεράδα με την αγριάδα, για να θυμηθούμε τον Πρεβελάκη όταν μιλάει για το Ρέθεμνος, την ήρεμη ή τη φουρτουνιασμένη θάλασσα με την καλλιεργημένη και την τραχιά στεριά. Οι άνθρωποι που την κατοικούν από τα αρχαία χρόνια δέθηκαν με αυτά τα δυο στοιχεία και στοιχειά της. Με αυτά πάλεψαν και αυτά τους έθρεψαν. Σε αυτά στήριξαν την πρόοδο και τους πολιτισμούς τους. Η Κρήτη και η Ελλάδα διαμαντόπετρες της πιο όμορφης “λίμνης” του κόσμου. Ευλογημένα μέρη.

Δεν ξέρουμε αν οι πόλεις γεννιούνται από την ύπαιθρο ή η ύπαιθρος από τις πόλεις, σίγουρα όμως χωρίς τους καρπούς της γης τα αστικά κέντρα θα μαράζωναν. Η ανθρώπινη ιστορία, ακόμα και μετά τη βιομηχανική επανάσταση και την τεχνολογική έκρηξη, είναι συνυφασμένη με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Ακόμη και στην εποχή που τα μεταλλαγμένα προϊόντα απειλούν τις φυσικές διαδικασίες, χωρίς το σιτάρι, το λάδι, το κρασί, τα τυριά και τα λογής λογής λαχανικά και φρούτα, καλή διατροφή δεν νοείται. Γι' αυτό και την ονόμασαν μεσογειακή διατροφή. Από το ωμό σταμναγκάθι μέχρι το απάκι με το άρωμα από το αυθεντικό κρητικό ξύδι.

Ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη, λόγω της μεγάλης αγάπης του Νίκου Δασκαλαντωνάκη για τη μητέρα γη, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου του πρωτογενούς τομέα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού ο ιδρυτής του είναι γέννημα-θρέμμα της κρητικής γης και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία προωθώντας το κρητικό λάδι. Η πρότυπη παραδοσιακή φάρμα της Grecotel  που δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο, έγινε ο φύλακας άγγελος ποικιλιών που κινδυνεύουν να χαθούν στο διάβα του χρόνου και η μήτρα προϊόντων AgrecoFarms που κάνουν το γύρο του κόσμου, αντάξιοι πρεσβευτές του πραγματικού πλούτου της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η λειτουργία της φάρμας και τα προϊόντα της κατάφεραν κάτι που στις μέρες μας αποτελεί βασικό επίδικο, στην υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα μας, τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Οι απανταχού επισκέπτες αποτέλεσαν τους πολυπληθέστερους και τους καλύτερους γευσιγνώστες των προϊόντων μας, επιβραβεύοντας με άριστα-δέκα το τρίπτυχο ποιότητα-τιμή-συσκευασία και επιστρέφοντας στις χώρες τους  έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές και διαφημιστές τους. Παράλληλα βιώνοντας από πρώτο χέρι τις γεωργικές εργασίες κάθε εποχής, συνδύασαν τις διακοπές τους με την εξοικείωση με τη φύση και την αγροτική ζωή ως αναπόσπαστο πολιτισμικό κομμάτι.

Πάνω σ' αυτές τις αξίες ο φορέας στηρίζει παραγωγούς, δράσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με την τοπική παραγωγή, τη βελτίωση και την προώθησή της, τη διάσωση σπάνιων ποικιλιών. Η στήριξη των τοπικών παραγωγών και η ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων συμβάλλουν στην εξέλιξη των τοπικών οικονομιών, σε οικονομίες εύρωστες και σύγχρονες, που θα βασίζονται στην ποιότητα και στον επαγγελματισμό.  Στους στόχους μας εντάσσεται και η γενικότερη συμβολή στο διάλογο για την κινητοποίηση της αγροτικής ανάπτυξης ως τμήμα του τοπικού πολιτισμού και πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από όλα τα μέρη του κόσμου. Πεποίθησή μας, που εναρμονίζεται με την παγκόσμια τάση, είναι ότι ο δρόμος για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη περνά μέσα από την επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον. Επιστρέφουμε στις ρίζες μας όχι για να κολλήσουμε στα δεδομένα αλλά για να κινηθούμε μπροστά με άξονα τη φύση και τον άνθρωπο.

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.